Als enige kerk in de provincie Groningen heeft Fransum een gemetselde bakstenen preekstoel uit de middeleeuwen. Dit eenzaam gelegen kerkje is gebouwd voor de cisterciënzer monniken van Aduard. Aanvankelijk met een romaans schip met 3 traveeën. Een daarvan is later vervangen door een driezijdig gesloten koor. Westgevel en laatgotische koor zijn in de 16e eeuw gebouwd. De 17e eeuwse dakruiter heeft een achtkantige lantaarn. Bij de restauratie van 1949-1950 zijn de later ingebroken grote vensters van het schip vervangen door een drietal kleinere vensters. De wierde is nooit bebouwd; het was eigen terrein van de monniken.
Gebruik
Het kerkje wordt beheerd door de in 1971 opgerichte "Vroedschap Fransum". De ruimte wordt regelmatig verhuurd voor concerten en bijeenkomsten. Kerkdiensten worden er niet meer gehouden. Voor reserveringen klik hier - Vroedschap Fransum
De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.
Alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken zijn afgelast, in ieder geval t/m 9 februari 2021. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen van 14 december 2020 die 12 januari met drie weken werden verlengt. Ook zijn de meeste kerken gesloten voor individueel bezoek, in afwachting van betere tijden.