Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Fransum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Woensdag 22 juli t/m 2 oktober 2020
Woar de luchtn schier binn

Woar de luchtn schier binn

Foto: Bees Paradise van Marten van Holten

De Noordgangers zijn drie schilders die Groningen op hun eigen wijze weergeven in verf. Dat het voornamelijk het Groninger land is is wat zij gedrieën gemeen hebben. De outlook en de interpretatie is een ander verhaal. De Noordgangers, Reinier van den Berg (1959), Marten van Holten (1958) en Huib van der Stelt (1965) komen niet van oorsprong uit de provincie Groningen. Zij voelen (en dan mede door de schoonheid van het land) zich wel zeer nauw verbonden en kijken met een frisse, en inmiddels getriggerde blik naar het Grunniger Laan. De interpretatie van dat landschap wordt in het werk van ieder van de Noordgangers ‘eigenwijs’ uitgedrukt.

Van 22 Juli tot en met 1 Oktober exposeren de Noordgangers op drie plekken:

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12, Klein Wetsinge
Dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur

Theeschenkerij van Domies Toen
Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur

“Het Spijslokaal” Openluchtmuseum Het Hoogeland Oosterkerkpad 3 (restaurant, auditorium ingang) 9989 AH Warffum
Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge

Hoofdstraat 76
Pieterburen
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Woensdag 19 augustus t/m 30 september 2020
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderij

Zuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland.

In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie.

De kerk is altijd open.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43
Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 4 september t/m 14 oktober 2020
Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Detail van foto uit de serie Out sight

Frank Nuiver richt zich, met zijn documentaire werkwijze, vaak op sociale onderwerpen. In zijn werk fotografeert hij vooral subgroepen en mensen aan de rand van de samenleving. Hij geeft ze een gezicht en vertelt hun verhaal. Zo heeft hij de serie De Compound gemaakt over een opvangtehuis voor veteranen met PTSS. Zijn andere fotoseries ‘Out sight’ en `Solutions, Energy' gaan over mensen die met zo min mogelijk voorzieningen bewust buiten en uit het zicht van de maatschappij leven. De foto’s die te zien zijn in Klein Wetsinge, komen uit deze laatste twee series.

Het Kerkje van Klein Wetsinge organiseert het hele jaar door wisselende exposities. De kerk is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De kerk is regelmatig verhuurd en besloten. Bellen vóór bezoek aan de expositie is daarom handig. Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 17 januari 2021
Body language

Body language

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Locatie Museum Catharijneconvent: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer

27

september
Gregoriaanse Vesper

Gregoriaanse Vesper

Gregoriaanse vesper op zondag 27 september 14:30 uur in het schitterende hoogkoor van de Stichting Martinikerk Groningen.

De herenschola met deze keer 8 mannen uit het LBE kleinkoor onder leiding wederom van Luuk Dijkhuis en m.m.v. Sietze de Vries op de orgels.

Het geheel vindt plaats in concertvorm. Ticketverkoop via komt binnenkort ONLINE via onze website w.luthersbachensemble.nl.

entree €15,00 | vrienden €10,00.
De kerken houden zich aan de richtlijnen betr. covid19.

Locatie Martinikerk: Martinikerkh9of Groningen
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

27

september
Corona classics in Mariakerk Krewerd

Corona classics in Mariakerk Krewerd

Vanaf zondag 26 juli 2020 elke zondagmiddag corona-vrij genieten van het orgel van Krewerd. Organist Hans Nomen uit Warffum is uw gastheer - hij verzorgt - met 'handen en voeten' - orgelmuziek uit vervlogen tijden en praat u tussen het spelen door bij over de muzikale meesters uit het verleden. Een laagdrempelig evenement waar u kunt binnen wippen en vertrekken wanneer u dat schikt. Corona-vrij genieten van muzikale klassiekers!

Locatie Kerk Krewerd: Kerkpad 8
Krewerd
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

27

september
Ikarai en vocaliste Sanne Rambags - 1.5 meter live sessie

Ikarai en vocaliste Sanne Rambags - 1.5 meter live sessie

Let op! 2 verschillende aanvangstijden!

Op zondag 27 september begint het nieuwe seizoen van Jazz in Feerwerd met een bijzonder concert in het kerkje van Feerwerd.
De groep Ikarai en vocaliste Sanne Rambags (winnares Edison 2019) nemen ons dan mee in een programma geënt op het boek 'Kafka on the Shore' van de beroemde Japanse schrijver Haruki Murakami. De magische wereld van een schrijver, vertaald naar spannende muziek die het midden houdt tussen jazz en klassiek.

We houden ons aan de veiligheidsvoorschriften van het RIVM. In verband daarmee kunnen er volgens de 1,5 meter maatregel niet meer dan maximaal 50 toeschouwers in de zaal aanwezig zijn. Daarom worden er twee concerten gegeven: een om 14.30 uur en een om 16.15 uur. De voorstellingen duren ongeveer een uur, zonder pauze. De zaal is 20 minuten voor ieder concert geopend. Kaarten zijn verkrijgbaar op locatie of bij de Swingmaster, Pelsterstraat 20, Groningen. We bevelen echter sterk aan om van tevoren te reserveren.

Reserveren is mogelijk per email of via onze website). Graag daarbij aangeven voor welke sessie je wil reserveren en, bij meerdere personen, of je uit één huishouden komt. Heb je geen voorkeur voor een sessie, dan horen we dat ook graag. Reserveringen worden altijd bevestigd.
De entree bedraagt € 15,- en betaling geschiedt met (contactloos) pinnen op locatie.
Laat je verrassen door deze bijzondere voorstelling!

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3
Feerwerd
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen info@jazzinfeerwerd.nl
Lees meer

27

september
Muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Vroeg-Barok

Muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Vroeg-Barok

Uitvoerenden: Marian van der Heide (sopraan) Anjo de Haan (orgel), Jankees Braaksm (blokfluit en portatief)
Muziek van o.a.: Hildegard von Bingen, Ludolf Wilkin uit Winsum (1431 - antifonaal uitgevoerd 'Sanctus', en orgelsolo 'Wol up ghesellen, yst an der tyet'), prachtige Lachrimae's van Jan Pietersz. Sweelinck en Johann Schop, Jan van Lublin, uit het Rostocker Liederbuch, werken uit het Carlo G. manuscript, een estampie 'Danze Maria pia' uit de 13e eeuw op het portatief, het 'Engels Nachtegaeltje' in zang en begeleiding, maar ook solo blokfluit van jonkheer Jacob Van Eyck, en muziek van Girolamo Frescobaldi waarin alle instrumenten de zangstem zullen begeleiden.
Vanwege coronamaatregelen graag aanmelden via info@anjodehaan.nl
Er mogen maximaal 40 bezoekers aanwezig zijn. De entree is gratis, aan het slot wordt een bijdrage gevraagd om de onkosten te dekken.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11
Zeerijp
Tijd Aanvang 15:30 uur
Inlichtingen info@anjodehaan.nl

27

september
Jazz duo Nol Sicking en Bill Arensma

Jazz duo Nol Sicking en Bill Arensma

Long time no see
1974. Het Jazz duo Nol Sicking en Bill Arensma speelden voor het laatst in literair café de Geus in Haarlem. Bill en Nol hebben elkaar in maart j.l. per toeval ontmoet, het klikte meteen weer na elkaar 41 jaar niet meer te hebben gezien. Zij hebben naar aanleiding van hun hernieuwde contact besloten om een aantal concerten te geven, als duo piano en gitaar onder de toepasselijke titel `Long time no see'..

2020. Zondagmiddag 27 september om 15.00 uur, treedt voor u op het duo Long Time No See, een intiem programma van jazzy kamermuziek. Bassist Bert van Erk, geen onbekende in het Kerkje, zal beide musici bij de nodige nummers ondersteunen.

2020 Zondagmiddag 27 september om 15.00 uur, treedt voor u op het duo Long Time No See, een intiem programma van jazzy kamermuziek. Bassist Bert van Erk, geen onbekende in het Kerkje, zal beide musici bij de nodige nummer ondersteunen.

Bio Nol
www.nolsicking.nl
Piano gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, opleiding "Improviserend Musicus”. Voor en tijdens de opleiding was ik al zeer actief in zowel jazz, pop- en fusionmuziek met o.a.fusionband “Tears of Joy” (winnaar Laren Jazzconcours 1974), Ronald Snijders Black Straight Music (fusion), Tobasco Brand (pop), 4tet Bill Arensma en eigen jazzkwartet Nol Sicking/Paolo Radoni (jazz).

In 1980 gestart met het leiden van jazz- en improvisatie workshops. Vanaf 1982 t/m 2014 ben ik dat ook gaan doen aan FluXus Centrum voor de Kunsten Zaandam. Als toetsenist in kleinkunst als begeleider van Nelleke Burg en Frans Mulder, "Black Straight Music" (North Sea Jazz 1984) van fluitist Ronald Snijders, momenteel met Jazzduo’s met vocaliste Debora Visscher (Debora & Nol), saxofonist Kees van Lier en (2020) gitarist Bill Arensma.

Bio Bill
www.billarensma-gitarage.nl
Is als jazzgitarist al meer dan 50 jaar te horen op de Nederlandse jazzpodia. Na 1976 is Bill verdergegaan met alleen maar in trioverband te spelen, gitaar, bas, drums.17 jaar Jazzfestival Amersfoort, jarenlang in zijn voormalige woonplaats Haarlem het 3-daagse jazzfestival, optredens o.a. in het Bimhuis/Melkweg in Amsterdam. Gespeeld met Toon van Vliet, Ruud Brink (Skymasters) en Fred Leeflang. CD's Just on Friends en Try Out.

Naast zijn optredens is Bill 33 jaar docent Jazz en Lichte muziek geweest aan het Muziekcentrum Zuid Kennemerland te Haarlem. Hij heeft van 2003/2010 Tobi's Jazzclub gerund in het boekenstadje Bredevoort (Achterhoek). Momenteel is Bill actief met de Braziliaanse zangeres Vanda Mariah Dos Santos en met pianist Nol Sicking (duo). Tot ons genoegen hebben wij bassist Bert van Erk die ook zijn zo sporen heeft verdiend in de jazzmuziek bereid gevonden het duo breed te ondersteunen. Nummers als Satin Doll, Fly me to the Moon, en andere songs uit het American Songbook zullen ten gehore worden gebracht en eigen werk.

Reserveren
Telefonisch: Nicolaas Geenen 0654685405.
Of via onderstaand e-mailadres.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd 15:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl